søndag 25. april 2010

Fra det ene til det andre


Lørdag morgen,ble jeg,trøtt og kje etter gårsdagens tiurleik,vekket av at en kamerat som ringte og lurte på om jeg ville være med på orrhaneleik.Svaret var selvfølgelig ja!

Dro ut kvelden før,satte opp telt og tilbrakte natta foran bålet, ca.1 km fra leiken.
Etter atskillige fiske/jakthistorier,og enda flere kopper kaffe,satte vi kursen mot "kamuflasjen" i to-tida.Pga.måneskinnet gikk det nokså greit å komme seg over myra,men etter det ble det verre.Å sitte tre stykker i ei kasse på to kvadrat,der gulvet er halvveis dekket av vann i mange timer,uten noen stoler eller underlag,er ikke akkurat noen drøm.

Orrhanene begynte å spille i fire-tida,lenge før fotoforholdene var til stede.Etter tre kvarters spill,lettet plutselig hele skokken og forsvant.Vi ble sittende igjen,trøtte,kalde og sure.Like før vi skulle gi opp,etter tre timers venting uten noe action, kom heldigvis orrhanene tilbake og spilte litt.Holdet var drøyt langt,men ett par vettuge bilder ble det da!













fredag 23. april 2010

Fantastisk natt på tiurleiken

Gikk opp til leiken i går kveld i strålende sol.Etter tyribål og en hvil i lyngen,var det bare å tråkke opp langsmed stien til leiken.Var i soveposen en times tid før tiurene begynte å komme inn for landing.Kan ikke tenke meg noe mer spennende enn å høre tiur etter tiur komme flaksende inn og slå seg ned i furuleggene.Opplevde også at en tiur slo seg ned på bakken,rett foran kamuflasjen og spilte i en ti minutter i måneskinnet.Det er nesten et eventyr å ligge og se på dette,mens de andre tiurene sitter i trærne rundt og raper til hverandre.

Morgenen etter våknet jeg av de første spake kneppene til "Sjefen".Var selvfølgelig altfor dårlig lys til fotografering,så ble bare liggende og nyte lyden.Etter hvert som lyset,og fotoforholdene ble bedre,økte aktiviteten på leiken.Det ble spesielt mye rabalder da røyene,en etter en,dumpet inn for landing.
Sjefen var ikke uventet den mest populære blant tiurene, og han fikk det etter hvert svært travelt med å passe på alle damene.

Spillet fortsatte utover, og da de første solstrålene brøt gjennom gammelskogen,begynte også antall klikk i kameraet å øke drastisk.Kameraet gikk jevnt og trutt,ettersom fuglene forflyttet seg rundt i det stadig varierende lyset.
Sjefen fikk også litt å gjøre,da en konkurrent kom litt for nærme.Full slosskamp,men dessverre skjedde dette inne i et kratt så derfor dårlig med bilder.

Tiurene fortsatte å spille helt fram til klokka ble 12,kanskje like greit,for da var minnebrikka mi faretruende full.
Veldig fornøyd med nattas/morgenes begivenheter,selv om de store actionbildene uteble og beina etterhvert ble faretruende numne.Føler alt i alt at jeg fikk de bildene jeg ville ha(se noen av dem under).God helg!



















onsdag 21. april 2010

Tur til tiurskogen!


I morgen bærer det av sted til tiurleiken,og spenningen er som vanlig på topp.Har vært der ei uke senere de siste årene og da virker det som om høneuka er over,så håper på å treffe blink i år.Det hadde selvfølgelig heller ikke gjort noe om været hadde vist seg fra en bedre side,enn det det har gjort i løpet av de siste dagene.
Kommer tilbake med oppdateringer og bilder!

Legger også ut "dagens bilde" av ei linerle som var riktig så tillitsfull.Artig å ta bilder av disse,selv om de ikke akkurat er blant de mest uvanlige fuglene.

søndag 18. april 2010

Moro med en brødskalk


Når du vil fotografere ender og måker,trengs det ikke stort mer enn noe brød og kameraet selvfølgelig.Ble ikke noe leik denne helga,men som plaster på såret tilbrakte jeg noen timer nede ved Glomma,og etter å ha kastet noen brødbiter ut i vannet,ble det jo liv her og!


300mm,1/400sek,f/5,iso 400


300mm,1/800sek,f/7,1,iso 320


300mm,1/800sek,f/6,3,iso 400


300mm,1/8000sek,f/22,iso 400


300mm,1/3200sek,f/4,iso 400


300mm,1/3200sek,f/4,iso 400


300mm,1/800sek,f/6,3,ISO 400

tirsdag 13. april 2010

Vår ved bekken

Forsøker som tidligere nevnt å få størst mulig variasjon i bildene mine, fra tur til tur.Sist ble de mye bilder av dyr og fugler,så nå tenkte jeg at jeg fikk forsøke å ta noen litt annerledes bilder.En bekk i vårløsningen kan jo være et ypperlig motiv,så jeg vasset gjennom løssnøen,før jeg skrudde på et gråfilter og stilte lukkeren på 1/5sek.
Resultatet ser du under.






søndag 11. april 2010

Med sekk på ryggen!

Sitter nå inne foran PCen og hører på rødstrupa synge ut sin klare sang i vårkvelden utenfor,mens jeg skriver dette.
Lengter allerede tilbake til skogen,som jeg besøkte i dag tidlig.Legger ut noen bilder+korte kommentarer fra denne turen.

"Skjegglav",300mm,1/500sek,f/5,6,ISO 500
Tok dette bildet da de første solstrålene snek seg mellom trærne og kastet lys på skogbunnen.Fantastisk stemning så tidlig om morgenen,med svartspetten som trommer på trestammene og orrhanebulderet.Har store problemer med å beskrive stemningen i skogen og morgenen nå, det må oppleves!


"Musvåk",300mm,1/1000sek,f/8,ISO 320
Var så heldig å møte på en gammel kjenning,der jeg gikk ut på ei myr.Musvåken kom svevende rett over hodet på meg,mens den skrek ut. Har møtt både tre og fire musvåk,når jeg har gått her før,så noen stor overraskelse var det dog ikke.Var såpass tidlig om morgenen at sola var ganske lav,slik at jeg var litt uheldig med lysvinkelen,men pytt.


"Isskulptur",100mm,1/200sek,f/4,ISO 320
Forsøkte meg også på noen litt uvanlige bilder,og dette er ett av de som ikke er for "klassiske".En liten bekk,islagt bekk ble heftig fotografert med makroen,og jeg synes dette bildet ble ganske brukbart.


"Kvinender i flukt",300mm,17800sek,f/7,1,ISO 320
Når man hører det suser i vinger,er det bare å hive opp kameraet så fort du makter,fokusere og håpe på bilde.Dette er et slik bilde.Disse kvinendene kom susende langsmed ei lita elv,som rant forbi.Vrei meg rundt og kasta opp kameraet og fikk brukbart treff,og bra skarphet på hunnfuglen(bakerst)


"Mink på svømmetur",300mm,1/500sek,f/5,ISO 320.
I løpet av noen ganske få strakser,skjedde det mye ved den lille elva.Noen sekunder etter at kvinendene hadde sust forbi,kom også minken svømmende nedover.Den så ikke ut til å bry seg nevneverdig om meg,men den svømte såpass fort at jeg bare rakk dette ene bildet.


"Traner over tretoppene",300mm,1/1250sek,f/8,ISO 500.
Noen av mange traner som jeg så i dag.Har sikkert sett flere hundre,både store flokker oppe i lufta som her,og par,som spaserer rundt på åkrer og myrer.Vet av erfaring at disse tranene er svært nervøse og lette å skremme,så når jeg ser dem nede på bakken,går jeg bare i en stor bue rundt dem, i stedet for å forsøke å ta bilde.Ingen vits i å skremme disse flotte fuglene.
Fikk uansett foreviget dem,der de fløy over tretoppene,glemte å stille ISOen i farta,men med MK II,spiller det liten rolle hvilken ISO-verdi du velger,så lenge det er innenfor rimelighetens grenser.

Planlegger allerede turen for neste helg,blir det godvær,blir det etter all sannsynlighet leik,blir nok orrhane.

tirsdag 6. april 2010

På tynn is



Så har endelig isen på Glomma begynt å sprekke opp! Og med åpent vann,kommer fuglene.
Det er en overdrivelse å si at himmelen var full av ender,men jammen var det liv i råkene.Var så heldig å få sett på oteren,som også dukket opp og fisket ved andre siden, i flere timer.

Oteren er et veldig artig dyr, der den dukker opp av vannet, labber rundt på isen med sin merkelige gange, før den plutselig sklir bortover på magen, mens den dytter fra med bakbeina,for så å legge seg på ryggen og rulle rundt med beina i været.Snakk om karismatisk dyr! Dessverre var det drøyt langt unna for de beste bildene,men en flott opplevelse uansett.


Det ble også dramatikk da ett par rådyr fant ut at de skulle gå over elva på den syltynne isen,midt mellom to råk.Det var ikke fritt for at jeg var nervøs da de sakte og forsiktig smøg seg over det tynne laget,som skilte dem og en sikker død. Heldigvis kom dyrene seg trygt over og det var ikke bare de som kunne puste lettet ut.



Det ble ikke de beste bildene i dag,men desto flere fine opplevelser,og med det yrende livet ute nå,må det vel bli noe bra etterhvert.

mandag 5. april 2010

Begynner bli bra!


Våren har for alvor meldt sin ankomst i løpet av de siste dagene.Sola skinner og snølaget blir stadig tynnere.Har vært oppe tidlig noen morgener for å prøve å fotografere ett par av de mange fuglene,som synger i hver en busk og i hvert et tre i disse dager.Har blitt en del bilder, og særlig av ringdua, som jeg,etter mye om og men,har klart å komme riktig så tett innpå.
Hvis været blir sånn nogenlunde til helga,blir det nok årets første tur i skogen og.Kommer tilbake med oppdatering og bilder.


300mm,1/500sek,f/5,6,ISO 320


300mm,1/500sek,f/5,ISO 320


100mm,1/100sek,f/3,2,ISO 400


300mm,1/500sek,f/5,6,ISO 320


100mm,1/15sek,f/8,ISO 250

Slenger også på en liten oppdatering fra Glomma-fronten.Isen har enda ikke gått,noe som nærmest må være sensasjonelt,med tanke på at den som regel forsvinner i løpet av februar.Men med dette været vi har nå,tar det ikke lang tid,og i løpet av noen få dager,må da noe skje.